Wil jij een uitleganimatie laten maken, maar heb je nog een vraag? Grote kans dat je vraag wordt beantwoord in onderstaand rijtje 😀
Wat is een uitleganimatie?
Soms zijn woorden niet voldoende om écht goed uit te leggen wat jouw product of dienst inhoudt. Het is ingewikkeld, het springt er niet genoeg uit of het dekt simpelweg de lading niet.
Een uitleganimatie is de oplossing. Daarmee maak je jouw boodschap op een aantrekkelijke manier visueel.
En of je nou wil vertellen waarom het belangrijk is om dagelijks te tandenpoetsen of hoe genetische modificatie werkt: ieder onderwerp maak je met een uitleganimatie begrijpelijk.
Waarom zijn uitleganimaties effectief?
Uitleganimaties zijn effectief, omdat ze jouw ingewikkelde boodschap op een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke manier communiceren. Ze zijn gemakkelijk te begrijpen en vast te houden voor de kijker. Jouw boodschap wordt begrepen. En belangrijker: onthouden.
Wat zijn de belangrijkste elementen van een uitleganimatie?
De belangrijkste elementen van een uitleganimatie zijn het script, de voice-over, de visuals en het geluid (muziek en geluidseffecten).
Het script wordt in spreektaal geschreven en is helder en beknopt. Vaak bestaat een script uit max. 150 woorden. De voice-over wordt door een professionele stemacteur ingesproken.
Vraag je je nu af of je dat zelf kan doen? Daar heb ik een andere blog over geschreven.
De visuals bestaan uit een mix van poppetjes, iconen en achtergronden. Allemaal worden ze aangepast op jouw huisstijl, zodat ze 1 geheel vormen met jouw merk.
Muziek en geluidseffecten maken de uitleganimatie af. Het trekt nog meer de aandacht van de kijker en brengt meer emotie in het beeld.
Wat is de ideale lengte van een uitleganimatie?
Een uitleganimatie van 60 seconden is lang genoeg. Het lijkt kort, maar het zal je verbazen hoeveel informatie je in 1 minuut kunt vertellen. Om de aandacht van de kijker van begin tot eind vast te houden, raad ik niet aan om langere uitleganimaties te maken. Toch meer tijd nodig? Verdeel dit dan over meerdere korte video’s.
Wat zijn de verschillende soorten uitleganimaties?
Iedere animator heeft zijn eigen stijl van animeren. Het is aan jou welke animator het beste bij je past qua stijl. Een aantal bekende stijlen zijn:
2D animatie: Oftewel 2-dimensionaal (plat). Denk aan digitale poppetjes en grafische beelden. Deze stijl is ideaal om jouw complexe boodschap begrijpelijk te maken.
Stopmotion-animatie: Een video, gemaakt met heel veel foto’s achter elkaar. Deze stijl wordt vaak gebruikt voor productvideo’s.
3D animatie: Oftewel 3-dimensionaal (realistisch). Denk aan bijvoorbeeld de Pixar films of een 3D tekening van je huis. (3D voer ik zelf niet uit)
Mixed media: De naam zegt het al. Hiermee mix je verschillende stijlen door elkaar. Dit doe ik vaak met 2D en stopmotion-animatie, wat echt een heel tof en uniek effect geeft aan het eindresultaat.
Verder zijn er ook nog andere stijlen, waaronder whiteboardanimaties en animaties gemaakt via een online tool. Dit is meer het standaard werk 😉
Waar wordt een uitleganimaties voor gebruikt?
Uitleganimaties worden gebruikt voor verschillende doeleinden:
✓ Promoties
✓ Social media
✓ Educatieve filmpjes
✓ Bedrijfsvideo’s
✓ Stappenplannen
Uitleganimaties zijn op lekker veel plekken in te zetten. Kijk maar eens om je heen. Waar kom jij animaties tegen? Op elke plek is het formaat van zo’n uitleganimatie anders. Wanneer je er een bij mij laat maken, dan wordt de animatie in elk gewenst formaat opgeleverd. Zoals je website, social media-kanalen, presentaties of zelfs als TV-reclame!
Hoe wordt een uitleganimatie gemaakt?
Het stappenplan van een animatie vind je op deze pagina. Animaties worden gemaakt met speciale animatie- en editsoftware. De programma’s die ik het meest gebruik zijn After Effects, Dragonframe en Premiere. Een animatie bestaat uit weet ik het hoeveel lagen, die elk een andere functie heeft. Denk aan de arm van een poppetje, de pen van een kladblok, de tekst van een titel of de bliepjes van de geluidseffecten.
Wat zijn de voordelen van een uitleganimatie?
De voordelen van een uitleganimatie in een woord?: lekker!
Lekkere communicatie: Jouw boodschap wordt begrijpelijker dan een vol A4-tje
Het kijkt lekker weg: Door mooie visuals, het overbrengen van emoties en de lengte
Het is lekker creatief: Alles wat je kunt bedenken, kun je verwerken in een animatievideo. Van dansende konijnen tot bananen met oogjes. Verzin het maar!
Lekker herkenbaar: Door het toevoegen van jouw huisstijl, wordt meteen de associatie met jouw merk gelegd. De elementen in een animatie zijn ook los te gebruiken, zoals GIFjes, of illustraties.
Wat zijn de kosten van het maken van een uitleganimatie?
De kosten van een uitleganimatie variëren heel erg. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- heeft de animatie een voice-over/script nodig?
- wat voor elementen komen erin voor? (poppetjes, iconen, dingen van papier etc)
- in welke stijl wordt de animatie gemaakt?
- wat is de lengte van de video?
- in hoeverre is er maatwerk nodig (denk aan het bouwen van een set, wat voor materiaal, custom sound design, bekende stemacteur)
Wil je een uitleganimatie met een voice-over? Dan is mijn vanafprijs €2495,-.
Heb je geen voice-over/script nodig? Dan is een productvideo meer geschikt voor jou
Heb je weinig budget? Denk dan eens na over een logo-animatie of gifjes.
Is een uitleganimatie iets voor mijn bedrijf?
Zit jij eraan te denken om een uitleganimatie te laten maken? Of heb je nog een andere vraag? Tijdens de gratis creatieve sessie (twv 495,-) maken we kennis met elkaar, bepalen we de kernboodschap van de animatie en kun jij al jouw vragen stellen. Lees hier meer over de actie.