Hoeveel?!
Voor sommigen een reactie als ik de prijs van een uitleganimatie vertel. Voor mij was dit de reactie toen ik hoorde hoeveel de Louis Vuitton tas van mijn neefje kostte. Ik schreef er ooit een post over.
Maar waarom is een animatie eigenlijk zo duur? Hier zijn verschillende redenen voor.

1. Er gaan veel uren in zitten:
Het maken van een animatievideo is een tijdrovend proces. Het is namelijk niet zo dat ik vanuit het niks kan starten met animeren. Daar komt een heel proces bij kijken. Zoals het concept, ontwerpen, animeren, het regelen van de voice-over en het nabewerken. Meer over de werkwijze vind je op deze pagina.

2. De skills:
Net zoals dat niet iedereen chirurg kan worden, kan ook niet iedereen animaties maken 😛Het maken van een animatievideo vereist speciale vaardigheden. Ik zeg altijd dat in animatie alle creatieve vakken samenkomen: Concepten bedenken, ontwerpen, nabewerken, management, sound design. En animeren natuurlijk. Sinds 2013 ben ik bezig om mijn ervaring uit te breiden en leer ik elke dag iets nieuws! En tja.. die ervaring zie je ook terug in het eindresultaat.

3. Hoe complex is de uitwerking?:
Natuurlijk zijn er manieren om een goedkope animatie te laten maken. Dan hebben we het wel over hele simpele dingen, zoals een GIFje of logo-animatie.
Maar in uitleganimaties zit ook een verschil.
Je kan je voorstellen dat het meer kost om 100 custom poppetjes te laten maken, dan 10 poppetjes. En als je alleen een stop-motion video wil van een bestaand product, kost dat weer minder dan wanneer je gebruik wil maken van een handgemaakte papieren set.
Vandaar dat je vaak ziet dat animatoren met een vanaf-prijs werken.

4. Benodigde apparatuur en software:
Om een animatievideo te maken is vaak gespecialiseerde apparatuur en software nodig. En ja. Dit kost ook geld, zowel voor aanschaf als voor onderhoud. Zoals:
Een professionele camera:
Hiermee worden de stop-motion animaties en productvideo’s gemaakt. Vergeet de lenzenkit niet.
Studio-apparatuur:
Denk aan lichten, opnametafels, beeldschermen, achtergronden
Opslag:
Een animatieproject kost veel geheugen. Om jouw project veilig te bewaren, werk ik met een online en offline opslag. Jouw project wordt minstens 1 jaar bewaard.
Animatiesoftware:
Dan hebben we het niet over Canva, maar over speciale animatieprogramma’s waarin jouw project wordt gemaakt. Ik werk veel met Adobe After Effects, Premiere en Dragonframe. (en die zijn best prijzig)
Computer:
Jep die heeft iedereen 😛 Voor animatieprogramma’s heb je wel een werkpaard nodig.

5. Rechten en licenties:
Als je muziek, geluidseffecten of beelden wilt gebruiken die niet van jezelf zijn, dan moet je hiervoor rechten en licenties betalen. Wil jij bijvoorbeeld bekende muziek of een BN-er gebruiken als stemacteur? Dan komen daar extra kosten bij kijken.
(Hoge kosten voor licenties komt overigens niet vaak voor. De stemacteurs en stockmuziekverkopers waar ik mee samenwerk doen niet zo moeilijk 😛)
Na het lezen van dit blog begrijp je beter waarom een animatie zo duur is. Maar voordat je wegrent..

Wat voor WAARDE geeft een animatie aan jouw bedrijf?
🌈Het maakt een moeilijk verhaal eenvoudig
🌈Het verbeeld al jouw waardevolle info in 1 minuut. Kijkt veel lekkerder weg dan zo’n lange lap tekst.
🌈Het geeft jouw klanten létterlijk een helder beeld van jouw boodschap
🌈Het geeft jouw product of dienst een unieke uitstraling
🌈Je kunt een animatie inzetten op verschillende plekken (zoals je website en social media kanalen)
🌈In animatie komt ALLES samen. Het is tekst, beeld, geluid en marketing in 1.
🌈Een animatievideo bevat superveel elementen. Alle losse onderdelen, zoals iconen, poppetjes en foto’s kun je weer hergebruiken voor andere soorten content.
🌈Het is tijdloos. Een animatie is over 5 jaar nog steeds bruikbaar.
Ja, een uitleganimatie kost net zoveel als een gemiddelde Louis Vuitton tas. Maar dan heb je er ook echt wat aan.